OBS!

Observera att bloggen inte är kopplad till, eller officiell för, SVT. Åsikter och tankar är mina egna och privata.

onsdag 25 november 2009

Hallåtexter tor 26/11 -09, svt2

1800
Leken är barns sätt att bearbeta saker i sina liv, vad det än må vara. Men ibland kan de behöva lite hjälp – lite lekterapi. Se mer om det om tjugofem minuter.
Att gå från det till andra världskriget är inte helt lätt så jag tänker inte ens försöka göra någon finurlig övergång. Ska bara säga att det nu blir den sista delen om de uppdrag som avgjorde kriget.

1825
Nästa torsdag blir det inte något avsnitt av Leka livet, det har fått flytta på sig till fredag den fjärde december, 10 å 30 på förmiddagen. Torsdagen efter är det dock tillbaka, fast klockan 18. Hoppas du hann med att skriva upp det, annars är det bara att söka upp Leka livet på svt.se.

1855
Gullregn är ett av de rätta svaren i kvällens Vem vet mest. Själv visste jag inte ens att det fanns något som heter gullregn, men kanske du? Det börjar om fem minuter.
Sen blir det direktsänd debatt i Skolfront, ikväll bland annat om hur man kan hjälpa barn med upplevelser av tortyr. Om trettiofem minuter.
Närmast blir det nyheter.

1900
Hur ska man förebygga drogmissbruk i skolan – kanske med slumpvisa drogtester eller är det olagligt? Direktsänd debatt i Skolfront om en halvtimme.
Nu ska vi examinera en vetande-mästare!

1930
Kvällens Hype är på plats på Stockholms Filmfestival, där de bland annat träffar en regissör som vi kommer att få höra mycket mer om i framtiden, var så säker. Om en halvtimme.
Nu till Skolfront och vill du också debattera, gör det på skolfronts webplats på www.ur.se.

2000
1978 gick Nobelpriset i litteratur till den polsk-judiske författaren Isaac Bashevis Singer som skrev sina böcker på Jiddish. Det blir porträtt av honom nu i Kunskapskanalen. Samtidigt blir det kunskapskamp i SVT24 och söt-beskt-surt med citrus i Niklas mat i ettan.
Här kommer religions- och yttrandefriheten krocka i Existens om en halvtimme, nu till veckans Hype och bara så du vet finns hela intervjun med regissören Lee Daniels på Hypes webplats, på svt.se, om nu tekniken har varit medhjälpsam.

2030
Vad ligger till grund för konflikten i Libanon? Ett land som i årtionden trasats sönder av etniska och religiösa konflikter. Världens konflikter belyser Libanon, om en timme.
Religion och konflikter ska det handla om nu också.

2100
För att hitta orsaken till det blodiga inbördeskriget i Libanon måste vi gå tillbaka till första världskrigets slut. Det gör vi i Världens konflikter, om en halvtimme.
Det blir också höjdarlångfilm ikväll, av Terry Gilliam, nämligen Brazil – 22 å 30.
Närmast blir det nyheter.

2130
Kvällens långfilm är nästan lika berömd för den oerhörda kontrovers som omgärdade den, kampen mellan regissören Terry Gilliam, som ville ha ett nattsvart slut, och studiohönset som ville ha ett lyckligt ”Hollywood-ending”. Vilket det blev? Se Brazil, om en timme.
Däremot hoppas väl alla på ett ”Hollywood-ending” i Libanon.

2200
Framtiden för Europa och EU sett genom den nya generationen Européer är vad Kunskapskanalen undersöker strax, samtidigt som SVT24 visar Livet i Fagervik från i måndags och det blir Debatt i ettan.
Här blir det surrealistisk, vrickad och alldeles fantastisk långfilm av Terry Gilliam. Brazil, om en halvtimme, närmast Sportnytt.

2230
Med anledning av att Monty Python firar 40-års jubileum får Fredrik Skavlan besök av Terry Jones. Skavlan, klockan 21 imorron fredag i ettan.
Terry Gilliam var ju också en del av Monty Python, vi ska nu visa hans kultfilm från 1984 som han hade velat kalla 1984...och en halv. Men så blev det inte. Jag skulle kunna prata jättelänge om den här filmen, men antingen har du redan sett den och vill se den om och om igen – eller så har du inte sett den och då är det bäst att komma till den...oförberedd kan vi väl säga.

2450
Tre program återstår i serien Dina frågor – om pengar. Är det därför så att du undrar vad det egentligen kostar att skaffa barn, eller hur man kan vara ekonomiskt smart i ensamhushåll, eller funderar du över arvsfrågor? Då är det bäst att du skyndar dig att skicka in din fråga. Mejla på dinafragor@svt.se.

2520
Det handlar om den norska oljehistoriens värsta katastrof någonsin i tredje delen av dokumentärserien Olja, imorron klockan 18. Lite senare kommer det handla om den kanske mest inflytelserika arktitekten idag, som är ovanlig på mer än ett sätt. Zaha Hadid (Za-a Hadidd) i K-special, klockan 20.
Mer information om våra program finns alltid på webben – svt.se. Där kan du ju också se många av våra program i SVT Play.
Det här är Henrik Bennetter som ber att få önska – natti-natti.

Inga kommentarer: