OBS!

Observera att bloggen inte är kopplad till, eller officiell för, SVT. Åsikter och tankar är mina egna och privata.

tisdag 6 april 2010

Hallåtexter tis 6/4 -10, svt1

17.55
Vill man ut och resa till en exotisk plats redan ikväll så går det alldeles utmärkt. Vad sägs om att hyra hus i en liten fiskeby vid Bajkalsjöns strand med helt magnifik, sagolik, utsikt? Jodå, det var precis vad Lena Haglund gjorde – du får följa med i Gokväll, om tjugo minuter.
Närmast här i ettan blir det som vanligt Sportnytt.
(21 sekunder)

18.15
Vi har ett dokumentärt drama ikväll också, berättelsen om Dr James Niven. En bortglömd hjälte med metoder som var långt före sin tid när Spanska sjukan drabbade Manchester 1918. Klockan 20. Nu ska vi dansa iväg till Gokväll-studion och jag hoppas att vi inte får skäll.
(20 sekunder)

19
Larmrapporterna om svininfluensan har minskat på senaste tiden men när de var som värst pratades det ofta om svininfluensan och spanska sjukan i samma mening, och det är ju inte så konstigt eftersom de hör till samma virussträng. Många, många, miljoner människor miste livet i spanska sjukan, ikväll berättar vi historien om några av dem som glömts bort och framför allt en som gjorde allt för att stoppa den. Om en timme.
Kulturnyheterna träffar Mo Amer, en av tre muslimska ståu-upp-komiker som är Sverige-aktuell med Allah made me Funny, först några ord om kvällens Rapport.
(36 sekunder)

20
Strax:
Om det, på riktigt, finns ett medel som motverkar åldrande – då kan du vara säker på att det är Lesley Regan som avslöjar det. Slå över till Kunskapskanalen om du är nyfiken. Vill du se fredagens Så ska det låta så är SVT24 kanalen för dig medan tvåans Dina frågor om pengar handlar om ekonomiska valnyckelfrågor.
Här kommer strax Spanska sjukan att härja igen.

Bildhallå:
Jesus hade rätt oväntade idéer om vem och vilka man skulle bjuda på middag. Det berättar Jonas Gardell mer om, om en timme.
Sen får en av våra kvartersdoktorer en underlig förlamning att undersöka. Om en och en halv timme.
Nu ska vi tas med drygt nittio år tillbaks i tiden till då Storbritannien höll på att hämta sig från första världskriget. Folk firade krigsslutet och försökte återvända till sina normala liv och industriproduktionen var nästan på topp igen. Då slog en fruktansvärd pandemi till, fast en man gjorde allt för att stoppa den. En man som var ganska långt före sin tid.

20.55
Det blir ett ovanligt matigt Åh Herregud ikväll, eftersom just maten – middagen – är så viktig i bibeln och religionen. Om fem minuter.
Sen får doktor Lotta en patient som har något så ovanligt att det kan vara bra att hämta en kandidat – det är ju inte ofta man får se något sånt så det gäller att passa på. Om trettiofem minuter.
Närmast ska vi titta på utsikten, alltså – framtidsutsikten.
(22 sekunder)

21
Dom må vara läkare, men det betyder inte att dom automatiskt kan identifiera och förklara allt. Särskilt inte ikväll. Kvartersdoktorn, om en halvtimme.
Efter det en fruktansvärd, hjärtslitande, fantastisk dokumentär om två aktivister som levde, och dog, för Grizzlybjörnar. Grizzly Man, om en timme.
Nu ska Jonas Gardell fortsätta sitt sökande och det är kanske synd att påsken har varit – med tanke på det som kommer hända Jesus en kort bit in i programmet.
(29 sekunder)

21.30
Under tretton somrar levde Timothy Treadwell mitt bland vilda grizzlybjörnar i Alaska – för att han stenhårt trodde på att han gjorde det nödvändiga för att skydda dem. 100 timmars filmat material sammanställdes av Werner Herzog, dokumentären börjar om en halvtimme.
Nu till betydligt vardagligare, men därmed inte sagt mindre, problem.
(21 sekunder)

22
Nu till en unik dokumentär som jag är tämligen säker på kommer att röra upp en hel del känslor. Som du kanske redan förstått, om inte annat blir det uppenbart rätt tidigt i filmen, så är dess huvudpersoner – Timothy och Amie – döda. Deras dödsögonblick finns också dokumenterat på ljudband. Bandet ägs av en av Timothys vänner som aldrig har lyssnat på det. Werner Herzog, regissören som sammanställt materialet, har däremot det men av respekt för Timothy och Amie valde han att inte ta med det i filmen. Det ni mer behöver veta ska inte jag berätta.
(35 sekunder)

23.40
Det finns lite bakom-kulisserna-material med Magnus Krepper, som spelar Erik Winter, på webben. Där finns också sex olika bakgrundsbilder till din dator att ladda hem. Klicka dig fram till Kommissarie Winter på svt.se.
Nu gäller det att vara lyhörd och hålla alla dörrar öppna. Eller jag menar – stängda.
(18 sekunder)

0040
Förmodligen känner du till namnet Elmore Leonard. Jo, det finns väl knappt en bok eller kort historia han skrivit som INTE blivit film.
Han skrev förlagan till Jackie Brown, Out of Sight, 3:10 to Yuma och så vidare och så vidare. Däremot avskydde han filmatiseringen av The Big Bounce, originalversionen från 1969 alltså. Tja, och nyversionen också om jag ska vara ärlig – bara det är väl anledning nog att se Owen Wilson som sol-och-våraren som gaddar ihop sig med en mäklares älskarinna för att tjäna storkovan. Om en halvtimme.
Tiden fram till dess kommer att gå fort, eftersom du kommer att ha roligt nu också!

Inga kommentarer: