OBS!

Observera att bloggen inte är kopplad till, eller officiell för, SVT. Åsikter och tankar är mina egna och privata.

fredag 10 april 2009

Hallåtexter fre 10/4 svt1

17.55
När andra världskriget bröt ut, 1939, firade Ellen Bentzen sin tionde bröllopsdag. När Berlinmuren föll var hon 80 år, förra året firade hon sin hundraårsdag.
Vi fick vara med. Om en kvart.
Sen ska vi få kliva in i en trädgård som formligen svämmar över av blommor och växter som egentligen inte borde vara där, fast ändå egentligen borde det. Ja, du kommer förstå vad jag menar, om fyrtiofem minuter.
Närmast är det tid för Sportnytt.
(27 sekunder)

18.10
Hela Europa blommar i Norge. Det finns nämligen en trädgård som lyckats bli hem åt plantor som egentligen är avsedda för helt andra klimat. Du kan få titta in i den, om en halvtimme.
Ellen Bentzen finns inte längre ibland oss. Hon gick bort bara några veckor före sin hundraförsta födelsedag i januari i år. Men hon hann fira sin hundrade födelsedag, på ett sätt som bara hon kunde.
(27 sekunder)

18.40
Av alla berättelser som Hans Villius och Olle Häger gjorde i serien Svart på vitt finns det en som Olle Häger själv aldrig kunnat släppa. Nyfikenheten blev till slut för stor så han beslutade sig för att ta reda på vad som hände Elis Krook. Du kan också få veta, om tjugofem minuter.
Nu ska vi till en plats som är vänort till Borås, har producerat den alpina stjärnan Andrine Fleming och
har ett av europas bästa lag i undervattensrugby.
Men det är inte därför vi ska dit.
(27 sekunder)

19.05
Ernst-Hugo Järegård kommer ikväll att framföra den klassiska novellen Motigheter i arla morgonstund på ett sätt som bara Ernst-Hugo kunde. Om fyrtio minuter här i ettan.
Nu ska vi tillsammans med Olle Häger gå...baklänges.
(15 sekunder)

19.25
En karamell av den danske författaren Benjamin Jacobsen som handlar om det borgerliga livet i 1880-talets Köpenhamn. Farmor i sjunde himlen framförs av en skådespelare som är i himlen. Ernst-Hugo Järegård får orden att komma till liv i Minnenas television, om tjugo minuter.
Närmast kan vi utöka våra kunskaper om det svenska rättssystemet.
(20 sekunder)

19.30
Frågan är om laguppställningen någonsin varit starkare i Så ska det låta. Molly Sandén och Jan Johanssen mot Charlotte Perelli och Ola Svensson. Om en halvtimme.
Sen är det Gudrun Schyman som kommer att hamna på spettet och sakta snurras över öppen eld. Alltså bli Grillad, om en och en halv timme.
Närmast Rapport med Lisbeth Åkerman.
(20 sekunder)

19.45
Back, eller back om du så vill på engelska. Fundera på en lämplig låt du vill sjunga för full hals som innehåller det ordet. Du har en kvart på dig för då börjar så ska det låta.
Minnenas televison är serien där vi lyfter fram guldklimpar ur TV-arkivet. Fast minnenas television kan i sig också vara en guldklimp – det är därför som Arne Weise kommer att önska oss god fortsättning precis i inledningen av den här upplagan. Den sändes nämligen första gången på juldagen 2006.
33 sekunder)

20
Strax:
Kriget mot bakterierna trappas upp i Plats för vetenskap i Kunskapskanalen medan tvåan, på nästan samma tema funderar på det här med evigt liv i K-special.
Här kommer vi så småningom få Survivors superhit från 1982, i Så ska det låta.

Det finns egentligen ingen anledning att lyfta rumpan ur fåtöljen ikväll, särskilt inte om ni ätit rejält med påskmat och tagit hand om alla, öhm, toalettbestyr. Gudrun Schyman ska nämligen bli Grillad, om en timme, sen blir det långfilm som vann publikens pris vid guldbaggen 2006, nämligen underbara älskade med Michael Nyqvist 21 å 45, och så blir det en till långfilm, en riktigt tajt thriller med Gene Hackman, Dustin Hoffman, John Cusack och några till höjdare. Filmen är dessutom baserad på en bok av John Grisham. De utvalda, 23 å 25.
Nu läge för oss – och Peter – att bli Mollyfierade – igen!
(38 sekunder)

21
En far och hans äldsta son ska ikväll göra en resa tillsammans. Fysiskt, så att säga, till deras sommarstuga i skärgården men psykiskt blir resan mycket svårare. Bagaget de har med sig är nämligen tyngsta möjliga får man väl säga. Michael Nyqvist och Anastasios Soulis i långfilmen Underbara älskade, om fyrtiofem minuter.
Och det blir en till långfilm ikväll efter en roman av John Grisham. Thrillern De utvalda, 23 å 25.
Och tydligen är det så att gänget i Grillad också sitter och tittar på film...
33 sekunder)

21.45
Det såg ut att bli en helt vanlig dag på kontoret, men efter den här dagen kommer ingenting någonsin att vara som förut. Gene Hackman och Dustin Hoffman i John Grisham-thrillern De utvalda, om en timme och fyrtio minuter.
Nu ska det också bli långfilm och i en av rollerna har vi, om du frågar mig, Sveriges nästa Stellan Skarsgård – nämligen Anastasious Soulis. Alltså en skådespelare som redan från unga år kunnat klä sig i vilken roll som helst, som metodiskt och målmedvetet breddar sin repertoar och sina styrkor med varje roll och som kan bli i princip hur stor som helst. Debuten gjordes i Den bästa sommaren år 2000, nyligen har vi kunnat se honom som Axel i De halvt dolda och han är aktuell i två filmer i år, Ulf Malmros och Teresa Fabiks senaste.
2007 fick han sin första guldbaggenominering, för rollen som Jonas i Underbara älskade. Tro mig när jag säger att det inte blir den sista.
(57 sekunder)

23.25
Gene Hackman och Dustin Hoffman gick på teaterskola tillsammans, på Pasadena Playhouse. Där blev dom utsedda eller vad man ska säga som dom som hade minst chans att lyckas. Jo, tjenare. 2 oscarsstatyetter var och ytterligare åtta oscarsnomineringar tillsammans torde väl visa på en viss brist i deras klasskamraters prognos. Men, trots att de hade varit vänner i 50 år så hade de aldrig haft några repliker tillsammans på vita duken. Något man insåg under inspelningen av kvällens film, varpå man raskt skrev in en badrumsscen i manuset, en scen som tog en dag att filma flera veckor efter att Hackman och Hoffman var färdiga med sina egentliga scener. Och det var det väl värt va?
(48 sekunder)

0130
Efter Babben och Uggla så kommer upplösningen av den här omgången Brottet och straffet. 21 å 30. Det blir långfilm också imorron, med Scarlett Johansson och John Travolta. En historia om förlorat hopp och trasiga liv som måste försöka läka. En kärlekssång till Bobby Long, 23 å 25.
Mer information om våra program finns alltid på webben, svt.se, där kan du ju också titta på många av våra program i SVT Play.
Resten av den här natten i ettan står som vanligt SVT24 för. Det här är Henrik Bennetter som ber att få önska – natti-natti.

Inga kommentarer: